1960, 1971, 1980 darbelerini ve 1997 askeri mudahalesini konu alan bir dokumanter film
Yonetmen: Elif Savas Felsen
DARBE New York Council on the Arts and the Experimental Television Center yardimlariyla yapilmistir.
Darbe; 1920’lerde Ataturk tarafindan yaratilan ordu kontrolu altinda demokratik sistemi, ulkenin politik ve kulturel hayatinda askeri kuvvetlerin yerini, herbir darbenin sebep ve sonuclarini, Guney Amerika darbelerinden farklarini ve militer demokrasinin gelecegini inceliyor.
Darbe filminde bir adet dahi anlati veya sonradan hazirlanmis film bulunmamaktadir. Bunun yerine film aktivistler, politikacilar ve askeri liderlerin roportajlarini askeri harekatlar ve sokak gosterilerini gosteren olaganustu ozel arsiv goruntuleri ile birbirine ormektedir. Bu yontem, Turkiye’deki bugunku cesitli tartisma ortamlarini, birbirinden kokunden farkli gorus acilarini bir anlaticinin filtresinden gecirmeden gostermeyi sagliyor. Boylece film konusuna sadik kalarak seyircisine hukumet, askeri kuvvetler ve asiri uclarin yikici ayriligini gorsel olarak tecrube ettirirken, sadece “kisa haber” olmaktan oteye giderek, kucak dolusu bilgi veriyor.
KONUSMACILAR
Filmde konusanlar arasinda eski Saglik Bakani, Ic ve Disisleri Bakanlari, anayasa yazarlari, Meclis uyeleri, Cumhurbaskani ve Basbakan danismanlari, ordu mensublari, darbe liderleri, istihbarat ajani, yayinevi sahipleri, parti liderleri, aktivistler, eski idam mahkumlari ve bilim adamlari bulunmaktadir.
Filmde bulunanlarin bazilari daha once deneyimleri hakkinda hicbir yerde konusmadilar. Yapimcilar ilk kez farkli taraflardan politikacilari ve hatta asiri uclari biraraya getirerek uluslararasi onem tasiyan konularda konusturdular.
Herseyden onemlisi DARBE dunyayi degistiren olaylarin bir sozlu tarihi. Seyirciler olaylari olaylarin ortasinda bulunmus olanlarin agizlarindan dogrudan duymak olanagina sahipler. 1960 darbesine katilanlarin pekcogu 80. yaslarini coktan gectiler, bu film onlarin yasadiklarina pencere aciyor ve dusuncelerini muhafaza ediyor. Daha simdiden dort konusmacimiz aramizdan ayrildi: General Muhsin Batur (filmin cekiminden az sonra Istanbul’da Florence Nightingale Hastahanesi’nde dogal sebeplerden oldu), Gazeteci Raif Ertem, Anayasa Hukuku Profesoru Bulent Tanor, ve Gazeteci Ahmet Taner Kislali (filmin tamamlanmasindan hemen sonra evinin hemen disinda bir bomba ile olduruldu).
GORUNTULER
Daha once hic gorulmemis fotograflar, dokumanlar, ses bantlari, haber yayin organlarindan ve kisisel arsivlerden saglanan filmler bu dokumanterin bel kemigini olusturuyor. Filmde 1910’lardan bir Osmanli Pasasi’na yapilan toren, 1930’lardan Ataturk’un halka hitabi, Basbakan Menderes’in asilmasiyla sonuclanan askeri durusmadan goruntuler,1960 darbesinin lideri Turkes’in konusmasi, olume mahkum edilen ogrenci lideri Deniz Gezmis ile ilgili klipler, 1970’lerden 1 Mayis sokak gosterileri ve bombalanan kahvehaneler, 1980 darbe anonsu ve 1983 secimleri, 1995’te Refah Partisi’nin yukselisi, 1997 muhtirasi, Refah Partisi’nin kapatilmasi ve 1998’de ordunun basina verdigi brifinglerden goruntuler bulunuyor.
DARBE politik aciliyetlerle yuzyuze bir ulkede abstrak ideallerin (ornegin “konusma ozgurlugu” ve “insan haklari”) ne dereceye kadar uygulanabilecegini arastiriyor. Bu haklar kagit ustunde var olsalar dahi, tehlikenin cok yuksek oldugu bir ulkede bunlarda israr etmenin pratik akibetleri var: filmde yer alan bir konusmaci bir bombayla olduruldu, bazilari yazdiklari yuzunden hapse atildilar; baskalari Uluslararasi Af Komisyonu’na baslarina gelenleri anlattiklari icin cezalandirildilar. Ayrica film bir ulkenin demokratik sistemini korumak icin anti-demokratik yontemlere basvurmasindan dogan pratik ve etik problemleri inceliyor. Bu karisiklik hem ulke capinda: ordu politikaya karisiyor, hem de uluslararasi capta: ulke kendi ihtiyaclarini dis ulkeler ve dis guclerin cikarlariyla dengelemek zorunda kaliyor.
ELESTIRILER
Fevkalade bir calisma… Bu film buyuk bir basari…tarihi cok acik bir sekilde sergiliyor- bu olaylar hakkinda bilgim oldugunu saniyordum ama pekcok sey ogrendim. Anlatici kullanmama teknigi cok etkili ve muazzam buyuklukte bir calismanin acik ve basarili sonuclari gorunuyoryor. Baskalarina film hakkinda coktan bahsettim…” Stephen Kinzer, New York Times”
“Nefis bir film…cok enteresan ve bilgi verici…Yaklasiminiz dogru ve filmin bir egiliminin olmamasi filmi daha guclendiriyor.” – Anne Burley, Uluslararasi Af Orgutu
“Kesvettiginiz seyler hakkinda bilgim yoktu… hem cezbedici hem ortaya cikarici. Bilindigi gibi, Birlesik Devletler, Ruslar’i olabilecek en buyuk kayiplara ugratmak icin fanatik Islamci elementleri egitip silahlandirdi…Paradoks olarak, bu diktatorluklerde ve fasist yonetimlerde daha fazla ozgurluk olabilacegini acikliyor. Franco’nun Ispanya’sinda, burada zor yayinlanacak solcu ve aykiri kitaplar yayinlanabiliyordu….Madrid’in ortasinda iskence hucreleri acikca calisiyorken, veya Rus Gulag’lari cok uzak degilken, devletler insanlara aldirmiyor. Bir toplum daha fazla ozgurluge sahip olunca dusunce kontrolu daha onemli hale geliyor ve teknikler daha sofistike oluyor…Cizdiginiz portre bana dogru gorunuyor.” – Noam Chomsky
Filmin yapilma hikayesi
Konusmacilar (***)
Goruntuler
Filmi yapanlar hakkinda
Muzik ve Goruntu
Amerikan iliskisi hakkinda bir not
DARBE’yi ismarlamak icin
DARBE’yi Turkiye’den ismarlamak icin
COUP Home (English version)